Psihoterapie de cuplu

Ce este? 

Un proces dedicat partenerilor în momentele în care traversează o criză. Terapia devine astfel un spațiu nou de întâlnire unde vă puteți vorbi, auzi, asculta, înțelege și unde puteți soluționa problemele pe care le întâmpinați.  

Terapia de cuplu poate fi un loc pentru reconectare, învățare, în care puteți redescoperi acele dimensiunile ale relației ce par pierdute și puteți cultiva noi emoții, sentimente și obiceiuri legate de viața voastră împreună.  

Când este necesară?  

Nu există un moment anume pentru a începe acest demers, sau un anumit punct al relației. Atunci când treceți prin momente grele împreună, când conflictele sunt foarte frecvente, când nivelul satisfacției legat de relație scade foarte puternic, când apar probleme de comunicare, sau oricând simțiți că aveți nevoie să vă consultați cu un specialist cu privire la nemulțumirile și îngrijorările voastre.  

Cum se desfășoară? 

Veți participa împreună la majoritatea ședințelor, însă pot fi ședințe individuale. În funcție de complexitatea situației și de specificul relației voastre procesul poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Inițial frecvența ședințelor este de 1, 2 pe săptămână, în funcție de ce nevoie aveți, urmând apoi ca frecvența să scadă.  

Ne vom concentra pe a înțelege împreună care sunt nevoile voastre, ce doriți să schimbați, vom identifica factorii care mențin conflictul, care este tiparul relației, care este stilul de relaționare al fiecăruia dintre voi, stilul de atașament și vom sublinia și părțile bune ale relației voastre.  

Ce este bine să știți?  

Există mitul conform căruia la terapia de cuplu apelează doar oamenii aflați în situații grave, sau oamenii care au eșuat în a se descurca prin forțele proprii. În realitate, dacă renunțăm la prejudecăți, putem recunoaște faptul că nimeni nu este perfect, prin urmare nu există nici un cuplu care să nu traverseze greutăți. Trăim într-un univers foarte complex, presiunea la care suntem supuși este foarte mare, iar spațiul relației de cuplu este cel care absoarbe marea parte a tensiunilor și stresului cotidian. Nu este rușinos să ai nevoie de ajutor, nu este o înfrângere și nu veți fi judecați pentru felul în care relaționați.  

Succesul procesului de terapie depinde de implicarea voastră, de dorința pentru a remedia problemele, flexibilitatea pe care o aduceți, disponibilitatea de a face schimbări.