Evaluarea psihologică cu scor MMSE.
Ce este MMSE?
Evaluarea psihologică MMSE (Mini-Mental State Examination) este o metodă utilizată în domeniul psihiatriei, neurologiei și psihologiei pentru a evalua funcționarea cognitivă a unei persoane, în special pentru evaluarea demenței și a altor afecțiuni cognitive.
MMSE este un test de evaluare cognitivă care constă într-o serie de întrebări și exerciții care testează capacitatea persoanei de a-și aminti informații, de a se concentra și de a realiza sarcini cognitive simple. Scorul MMSE variază de la 0 la 30, unde 30 indică o funcționare cognitivă optimă.
Testul MMSE este considerat unul dintre cele mai de încredere instrumente, el fiind folosit de medicii neurologi, psihiatri, psihologi clinicieni, geriatri și medici de familie.
Testul MMSE este utilizat în mod obișnuit în screening-ul demenței și pentru a urmări evoluția afectării cognitive în timp. Monitorizarea scorurilor MMSE poate să determine și eficiența tratamentului medicamentos și ritmul de progresie a bolii.
Când este necesar?
Testul MMSE este un instrument uzual aplicat pacienților la internarea în spital atunci când există suspiciunea unei tulburări cognitive sau tulburări psihiatrice pentru a consemna starea mentală la internare.
MMSE este folosit și când medicul specialist suspectează prezența unei tulburări neuro-degenerative.
Este aplicat și la controlul periodic dacă persoana este în evidență cu anumite tulburări ce au consecință deficitul cognitiv sau când apar modificări în funcționarea pacientului.
De asemenea scorul MMSE este necesar atunci când se completează dosarele medicale pentru pensia anticipată sau pentru încadrarea în grad de handicap. În aceste situații comisia medicală va cere o lista de documente medicale printre care un examen psihologic cu scor MMSE și scor GAFS (Scorul GAFS este obținut prin aplicarea unui test ce poartă același nume.)
Din punct de vedere legal, în România, persoanele care suferă de deteriorarea funcțiilor intelectuale pot primi certificat de handicap. De această procedură se ocupă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a copilului.
Examenul psihologic cu scorurile MMSE și GAFS pentru comisia de handicap sau comisia medicală este realizat de către psihologul clinician atestat de Colegiul Psihologilor și trebuie să cuprindă descrierea detaliată a funcțiilor cognitive (memorie, intelect, limbaj, judecată), cât și a celor noncognitive (afectivitate, percepție, comportament). Acest tip de document are nevoie să conțină un timbru profesional pentru a fi acceptat de comisia de specialitate.
Cum interpretăm scorurile MMSE?
Pentru interpretarea corectă a scorului este necesară opinia medicală de specialitate. Medicul evaluează situația globală, ținând cont de diagnostic, vârstă, contextul de viață, alte afecțiuni sau tulburări asociate și analize și investigații imagistice.
Este important să se rețină că MMSE este un instrument de evaluare cognitivă, iar un scor scăzut nu este întotdeauna un semn sigur de demență sau de alte afecțiuni cognitive. Un diagnostic complet și o evaluare multidisciplinară ar putea fi necesare pentru a determina cauza problemelor cognitive și tratamentul adecvat.
Scorul adeseori se ia în considerare alături de rezultatele altor teste psihologice (teste de memorie, atenție, teste pentru nivelul emoțional, teste de personalitate, scala Reisberg, testul ceasului, etc.), analize medicale și alte investigații precum și nivelul de școlarizare și profesia.
Dacă aveți nevoie să programați o ședință de evaluare psihologică care să includă testul MMSE puteți utiliza datele de contact prezente aici.