Ce este?
Un demers structurat menit să evalueze integritatea funcțiilor cognitive (atenție, memorie, gândire, percepție, coordonare psiho-motorie), evaluare emoțională (depresie, anxietate), evaluarea
personalității, evaluarea nivelului global de funcționare.
Adesea este un demers ce însoțește alte investigații medicale, fiind solicitat de medicul psihiatru, neurolog, diabetolog, etc., pentru a ajuta la diagnostic și monitorizare.
Cum se desfășoară?
Primul pas este stabilirea nevoilor dumneavoastră și a motivelor pentru care solicitați evaluarea psihologică.
În cadrul primei ședințe este realizată anamneza, se consultă istoricul medical, și sunt aplicate testele de care aveți nevoie.
Dacă persoana evaluată are o vârstă înaintată sau are tulburări de memorie este important să se prezinte la cabinet însoțită de un membru de familie, sau o persoană de îngrijire care îi cunoaște istoricul, evoluția și capacitățile. Informațiile oferite de aparținători sunt foarte importante în acest tip de evaluare.
De regulă se desfășoară pe durata unei ședințe, maxim două, în funcție de complexitatea testelor și de ritmul de lucru al persoanei evaluate.
Ce este bine sa știi?
Dacă aveți nevoie de ochelari pentru a corecta problemele de vedere, sau proteză auditivă este
important să le aveți cu dumneavoastră la momentul evaluării.
Cel mai potrivit moment pentru evaluarea atenției și memorie este în prima parte a zilei. Cu o seară înainte este important să vă odihniți.
Este foarte util să aveți cu dumneavoastră la momentul evaluării documentele medicale relevante (evaluări mai vechi, scrisoare medicală, informații despre schema de tratament, interpretarea unor investigații imagistice – dacă este cazul, bilete de externare, etc.)
Când este necesară?
– Atunci când există în familie un istoric medical de tulburări neuro-degenerative pentru screening periodic.
– Atunci când observați schimbări la nivelul memoriei, atenției, personalității, sau când apar simptome emoționale (plâns mult, teamă, frică, pierderea voinței și motivației, etc.)
– Atunci când există un diagnostic medical de specialitate care presupune monitorizarea funcțiilor cognitive și nivelului emoțional.
– Atunci când se solicită aviz sau examen psihologic pentru stabilirea tratamentului, completarea unor dosare medicale.